Du behöver:
- 1 kg ben av vitfisk
- 2 gula lökar eller purjolökar
- 100 gram rotselleri
- 200 gram palsternacka
- 100 gram knölfänkål
- 2 msk olja eller smör
- 2 dl vitt vin
- 4 liter vatten
- 10 vitpepparkorn,
- 2 lagerblad,
- 2 tsk timjan
- 10 persiljestjälkar (valfritt)
- 2 hela vitlöksklyftor (valfritt)
- Hacka lök och grönsaker grovt och fräs dem i kastrull i olja tills löken blivit genomskinlig.
- Spola fiskbenen under rinnande kallt i några minuter.
- Lägg fiskbenen, kryddor, vin och vatten tillsammans med grönsakerna i kastrullen.
- Koka upp och sjud försiktigt utan lock i 20 minuter.
- Ställ grytan åt sidan i rumstemperatur att dra i en timme.
- Sila av och kyl. Använd som bas i såser och soppor.
Läs mer om fisk och fiske här.