Du behöver:
- 1 kg vitkål, spetskål, rödkål, kinakål, savojkål, kålrabbi eller kålrot
- 200 gram rädisor, daikon eller rättika
- 4-5 chili
- 5 cm färsk ingefära
- Skalade klyftor från en vitlök
- 1,5 msk grovt salt
- 1-1,5 surkålssaft eller vassle
- Riv eller hyvla tunt kål och rädisor. Lägg grönsakerna i en stor skål och strö över salt och häll över surkålssaften.
- Tvätta händerna noga och krama kålen grundligt tills den börjar vätska sig. Fortsätt tills kålen krympt till halva volymen.
- När det hela ser genomarbetat ut, blanda i kryddorna.
- Fördela grönsakerna i glasburkar med skruvlock eller konserveringsglas.
- Låt burkarna stå i ca 25 grader i två dagar, därefter i kylen. Kan ätas direkt, men smakerna utvecklas under lagringen. Använd kimchi som sallad, pickles, i coleslaw, till grytor och soppor.
Klicka på länken om du vill läsa mer om konservering och inläggning av grönsaker.