Då grisen, i motsats till ko, får och get, endast har en mage är det svårare att påverka dess köttsmak genom utfodring än hos de övriga. Trots detta är fodret avgörande för några av världens mest kända charkprodukter som spansk Pata Negra (ollonbete) och äkta Parmaskinka (vassle från parmesanosttillverkning).
Det har gjorts och görs fortfarande experiment med äpplen, vassle och örter i fodret åt grisar för en bättre smak i köttet men utan bevisat resultat. SCAN lanserade 2012 sin rapsgris som enligt marknadsföringen skall ha en bättre fettsammansättning och saftigare kött än grisar uppfödda på konventionellt foder.
Oavsett vilken djurart man talar om är den slutgiltiga smaken på köttet beroende av många olika faktorer. Levnadsbetingelser som stress, utevistelse, foder, slaktålder och kastrering är alla viktiga, liksom hur köttet behandlas under och efter slakt. Med alla dessa variabler kan det vara svårt att avgöra vad det är som i slutänden resulterat i ett gott kött.